MEMORANDUM

o

From: Patricia E. Kefalas Dudek

Subject: Charitable Contribution for an Individual’s Benefit
Date: ‘October 29, 2001

FACTS:

It is our understanding that was struck by lightening while
playing golf and as a'result of this accident requires substantial medical care. This
care is a substantial financial expense to the family. In efforts to defer some of
this expense, individuals close to the family and family members established an
annual golf oufing that benefit . To provide a tax benefit to the
individuals contributing for the benefit of this golf outing was
sponsored by the Golf Foundation Association. This foundation is a qualified
charitable organization and therefore contributions to the foundation were
deductible to the donors, The foundation has subsequently informe

family that they will no longer be participating in the golf outing, or
accepting contributions on John’s behalf.

The family has inquired what steps must be taken to establish a charitable

organization or a private foundation for the purposes of receiving contributions for
the benefit ofh We have therefore analyzed Sections 170 and 501 of

the Internal Revenue Code (hereinafter referred to as “ILR.C.”) to determine the
feasibility of such a charity.

In addition, the family has inquired if they should pursue associating with
another charitable organization. The donors again would wish to designate or

segregate the donations for the benefit 01—

ISSUE:

1. May a charitable organization be established to benefit a single
individual?

2. What tax benefits would be available if the golf outing was
associated with another charitable organization that accepted funds designated on

behalf of —1 and distributed such funds to -‘7



SHORT ANSWER:

1. To qualify for tax-exempt status an organization must be established
to benefit the public in gencral and not an individual or shareholder of the
organization.

2. Donations made to the designated fund through a charitable
organization serving as a conduit to benefit an individual are not deductible as a
charitable donation to the donor.

DISCUSSION:

In general, an individual is able to take a tax deduction for charitable
contributions. Section 170(a) of the I.R.C. states, “There shall be allowed as a
deduction any charitable contribution (as defined in subsection (c)) payment of
which is made within the taxable year. A charjtable contribution shall be allowable
as a deduction only if verified* under regu,latlons prescribed by the Secretary.”
I.R.C. §170(a). A charitable contribution, as defined undér subsection (c) includes
contributions made to a corporation, trust, or community chest, fund, or
foundation, that is (1) created or organized in the United States or any possession
of the United States; (2) organized and operated exclusively for religious,
charitable, scientific, literary, or educational purposes, or to foster national or
international amateur sports competition or for the prevention of cruelty to
children or animals; (3) no part of the net earnings of which inures to the benefit of
any private shareholder or individual, and (4) which is not disqualified for tax
exemption under section, 501(c)(3) by reason of attempting to influence
legislation, ahd which ddes not participate in any political campaign. I.R.C.
§170(c). In other words, contributions to qualified tax-exempt organizations
qualify for a charitable deduction.

To qualify for tax-exempt status an organization must satisfy the
requirements of LR.C. §501. Section 501(c) provides a list of tax-exempt
organizations. The treasury regulatiods promulgated under LR.C. 501 further
explain that for an organization to receive tax-exempt status that the organization
must be both organized and operated exclusively for one or more of the specified
purposes, including charitable purposes, that benefit the public in general. See,
Treas. Reg. 1.501(c)(3)-1. The term “charitable purposes” is broadly defined, but
does include, “Relief of the poor and distressed or of the underprivileged”
1.501(c)(3)-1(d)(2). Providing medical care to disabled individuals would qualify
as a charitable purpose. However, only organizations operating for charitable
purposes that, benefit the pubhc in general will qualify for tax-exempt status. To
meet the reqmrement of this subdivision, “it is necessary for an organization to



establish that it is not organized or operated for the benefit of private interests such
as designated individuals, the creator or his family, shareholders of the
organization, or persons controlled, directly or indirectly, by such private
interests.” Treas. Reg. 1.501(c)(3)-1(d)(1) (ii). Therefore, no matter how
charitable the purpose organizations benefiting an individual will not qualify for
exempt status,

In general, a donor that directs that their donation to a charitable
organization will benefit a specific individual will not be deductible to the donor.
Rev. Rul. 61-66, 1961-1 C.B. 19. In a Technical Advice Memorandum the service
stated “a gift is not considered a contribution to a charity if the facts showed that
the charity is merely a conduit to a particular person”. TAM 9405003 (1994),
Page 3. A deduction is only allowed when the donor can establish that the gift is
to the charitable organization and is not intended as a gift to an individual. The
Internal Revenue Service’s position is that if a donor directs a fund to use its
donation for a specific individual that such a donation is not deductible. Rev. Rul.
62-113, 1962-2 C.B. 10; Rev. Rul. 68-484, 1968-2 C.B. 105; Rev. Rul. 79-81,
1979-1 C.B. 107; TAM 9405003. Contributions made by a taxpayer to
organizations earmarked for an individual by the use of an account number and by
indicating the individual’s name on the contribution indicate that the taxpayer
intends to benefit the individual and that the organization does not have full
control of the donated funds. TAM 9405003.

CONCLUSION:

Only contributions to exempt organizations will qualify for the charitable
deduction. An organization must benefit more that just a single individual to
qualify for tax-exempt status. Therefore, an organization established solely to

benefit NN i1l not qualify for tax-exempt status.

In order for the contributions from individuals supporting,

through the golf outing to be deductible the golf outing must be connected to a
charitable organization as defined under L.R.C. §501. As indicated in the facts, in
the past the contributions on ehalf were deductible because they
were filtered through the foundation, a charitable organization with the primary
purpose of benefiting the public in general. These contributions, however, were
segregated by the foundation and directed by the donors to benefit only-

In other words, although the gifts were run through an organization,
these gifts were made to provide for ” medical care. This
agreement, however could never have been binding, It appears that the foundation
stop this practice because of the risk that contributions to this segregated fund
were not deductible. Although, the foundation benefits the public in general, this




segregation of contributions benefited an individual. This practice is prohibited by
several revenue rulings and a technical advice memorandum.

Any donations to charitable organization with a segregated fund would not
be deductible to the donor. Therefore, associating with another charitable
organization and using a segregated fund would not create any tax benefit to the
donors. For an individual to receive a charitable deduction donations must be
made in a way were the organization has complete discretion in how to use the
donations.

Please call-to schedule a time to discuss this matter with me in
greater detail.

V.



