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Dear Mr. Young: 
 
This letter is in response to a series of e-mails that you have sent to the Office of Special 
Education Programs (OSEP) regarding the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA).  
We apologize for the delay in responding to you. 
 
In your e-mails, you ask this Office to clarify the requirements relating to district practices of not 
paying for an independent educational evaluation (IEE) unless the examiner is specified on a list 
provided by the local educational agency (LEA).  In particular, you ask whether the policy of 
limiting the choices of qualified IEE examiners to approved lists of the LEAs is inconsistent with 
a parent’s right to an IEE. 
 
As you know, the Part B regulations provide that each agency shall provide to parents, upon 
request for an IEE, information about where an independent educational evaluation may be 
obtained, and the applicable agency criteria for an IEE.  34 CFR § 300.502(a)(2) and (e)(1).  The 
regulations further specify that the parent has a right to an IEE at public expense if the parent 
disagrees with the agency’s evaluation.  34 CFR § 300.502(b)(1).  If the parent requests an IEE 
at public expense, the public agency, without unnecessary delay, must either initiate a hearing 
under section 300.507 to demonstrate that its evaluation was appropriate or pay for the IEE 
unless it can prove in a hearing that the evaluation obtained by the parent did not meet agency 
criteria.  34 CFR § 300.502(b)(2).  
 
In addition, the agency must set criteria under which an IEE can be obtained at public expense, 
including the location of the evaluation and the qualifications of the examiner, which must be the 
same as the criteria that the public agency uses when it initiates an evaluation, to the extent those 
criteria are consistent with the parent’s right to an IEE.  34 CFR §300.502(e)(1).  For example, a 
public agency may establish qualifications that require an IEE examiner to hold or be eligible to 
hold a particular license when a public agency requires the same licensure for its own staff 
conducting the same types of evaluations.  Significantly, the agency is prohibited from imposing 
other conditions or timelines related to obtaining an IEE at public expense.  34 CFR 
§300.502(e)(2).  In short, the IEE must meet the same criteria as the evaluation performed by 
examiners of the public agency, unless those criteria would result in the denial of an IEE to a 
parent.  For example, children suspected of a disability may require evaluations performed by 
clinical psychologists who would not meet the standards of the State educational agency (SEA) 
requiring school psychologists to be licensed by the SEA because psychologists in private 
practice are not licensed by the SEA. 
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Turning to your specific question about the public agency’s use of a list, as noted above, the 
agency should have criteria for the minimum qualifications of the persons who conduct 
evaluations, and listing the names and addresses of evaluators who meet the minimum 
qualifications can be an effective way for agencies to inform parents of where and how they 
might obtain an IEE.  Thus, there is nothing in IDEA that would prohibit a public agency from 
publishing a list of examiners that meet the agency criteria as set out in 34 CFR §300.502(e)(2), 
and the qualifications of examiners per 34 CFR §300.532 (g)-(j).  
 
Further, this Office believes it is not inconsistent with IDEA for the district to maintain, and 
require parents to use, a list of qualified examiners that meet the same criteria that the public 
agency uses when it initiates an evaluation, to the extent those criteria are consistent with the 
parent’s right to an IEE.  Specifically, if the child’s needs can be appropriately evaluated by the 
persons on the list and the list exhausts the availability of qualified people within the geographic 
area specified, then an agency can restrict parents to selecting from among those persons on the 
list.  If such a list is maintained and parents are required to use it, the LEA must include in its 
policy that parents have the opportunity to demonstrate that unique circumstances justify 
selection of an IEE examiner who does not meet the agency’s qualification criteria and do not 
appear on the agency’s list of examiners. 
 
We hope this letter answers your questions concerning IEE policies.  If you would like further 
assistance on this matter, please contact Dr. JoLeta Reynolds of OSEP at (202) 205-5507, and 
press #3. 
 

Sincerely,  
 
 
 
Stephanie S. Lee 
Director 
Office of Special Education Programs 

 
 


